Alapvetők tudnivalók a védjegyekről

Mi is a védjegy?


1.
Mi a védjegy? Mi a védjegy fogalma?

A védjegy az árujelzők egyik - talán legfontosabb - fajtája, olyan grafikailag ábrázolható megjelölés, amely használata kizárólagos jelleggel a védjegyoltalom jogosultját illeti meg és amely alkalmas a védjegyjogosult áruinak és szolgáltatásainak más áruktól vagy szolgáltatásoktól való megkülönböztetésére:

2. Milyen módokon szerezhető Magyarországon érvényes védjegy?

Három féle képpen szerezhető Magyarország területére érvényes védjegy:

A védjegyek bejelentéséről részletesebb összefoglaló a vedjegylevedes.hu oldalon olvasható (ld. a magyar nemzeti úton, európai uniós úton, nemzetközi úton menüpontokat).

3. A védjegyoltalom keletkezése

A védjegyoltalom a védjegy lajstromozásával keletkezik, mégpedig a bejelentés napjára visszaható hatállyal. A védjegy oltalomi ideje 10 évig tart, mely további 10-10 évekre meghosszabbítható. A védjegyoltalom keletkezéséről részletesebb összefoglaló a vedjegylevedes.hu oldalon olvasható.

4. Mi a védjegy árujegyzéke?

A védjegy mindig meghatározott árukra és szolgáltatásokra áll oltalom alatt, a védjegy árujegyzéke ezeknek az áruknak és/vagy szolgáltatásoknak az összessége, a védjegy oltalomának terjedelmét az árujegyzék határozza meg. Az árujegyzék meghatározásáról részletesebb összefoglaló a vedjegylevedes.hu oldalon olvasható.

 védjegy, védjegy bejelentés, védjegy levédés